© 2020 by Mágnes Horgászat 

Keresés
  • Mágnes horgász csapat

Hogyan válassz horgász mágnest!

Ha az ember mágnes horgászatra adja a fejét, akkor rengeteg mágnes közül választhat. Viszont a sikert nagyban befolyásolja a felszerelésünk, ezért érdemes néhány szempontot figyelembe venni, mielőtt kiválasztjuk a tökéletes mágnest.A legjobb kiválasztása azért is fontos mert időtállók és a kötél éves cseréjén kívül évekig tudjuk használni. Akik már gyakorlottak ebben a hobbiban azok tudják, hogy egy mágnes nem elég ahhoz, hogy minden vizet sikeresen megtudjunk horgászni. Legtöbbször a tartóerőt veszik alapul és ez alapján választanak, de ezen kívül még az átmérőt és a súlyt is figyelembe kell venni. Egy tavon használt közepes méretű mágnes nem lesz jó egy gyors erős sodrású folyóba, egy sziklás terepen pedig nem a legnagyobbat fogjuk használni. A kutak átnézéséhez és a vastag üledékréteg felkavarásához nem elég a nagy tartóerő, nagy átmérőre is szükség van. Olyan helyeken, ahol az iszap vastag, ott a nagy súlyú lesz a nyerő. Tehát a megfelelő kiválasztásához rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk. A horgász mágneseket 3+1 csoportba sorolhatnánk, kis, közepes, nagy +extra méretűek. A kisebb méretű mágnesek közé a 80,90,100, 110kg-os tartóerővel rendelkezőket soroljuk (ennél kisebbeket nem érdemes használni).
A kicsik a hobbi elkezdésére teljesen tökéletesek, könnyen ellehet velük sajátítani az alapokat és azt a tapogató technikát, amivel a legeredményesebbek lehetünk. A tartóerejük már elég egy bicikli kifogásához és a leggyakrabban beejtett tárgyakat is könnyen gyűjthetjük velük. A 160,175kg-os mágnesek súlya, tartóereje és átmérőjük is közepes, így ők képviselik a következő csoportot.Talán ezt a két méretet használják a legtöbben és vannak, akik esküsznek arra, hogy ezek a leghatékonyabbak. Tényleg univerzálisak, ezzel mi is egyetértünk, de nem jelentenénk ki, hogy ennél nagyobbal nem érdemes horgászni. Vannak helyzetek, ahol pont a hátrányára válik az, hogy minden szempont szerint közepes. A legjobb példák erre a kutak, azok a kutak, amik nagyon régóta állnak ott, de pont ezek rejthetik a legértékesebb dolgokat. Több évtizede gyűjtik a fogásokat, de közben rengeteg behulló törmelék, por, növényi részek vastag üledékréteget hoznak létre az alján. Ezt az iszapréteget megmozgatni, átnézni sok időbe telik és lehet, hogy 20-30 perc után a feladáshoz közel kerülünk, pedig még a réteg feléig sem jutottunk. Ilyenkor a nagy átmérőre és súlyra van szükség ahhoz, hogy az üledékben gyorsan haladjunk lefelé. A tartóerő pedig azért kell, mert messzebbről vonzza a mágnes azokat az apró fémrészeket amik jelzik, hogy érdemes folytatni a kút átnézését. Közben el is jutottunk a következő kategóriához a nagy mágnesekhez, ebbe a csoportba a 250, 300kg-os tartóerejüek tartoznak.
Ezek főleg folyókra valók, mivel gyorsan merülnek, az iszapban mélyre süllyednek és a sodrást is jól állják. Hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a közepesek, de tartóerejük közel kétszerese, ami a legtöbb esetben jól jön. A nagyoknál kitérnék a +1 kategóriára az extrém méretűekre, amibe a 400kg-os mágnes tartozik.A gyártótól kapott első darab tesztjei vegyes érzelmeket váltottak ki belőlünk és még azon is gondolkoztunk, hogy a shopba bekerüljön-e. Nem a minőségével volt a gond, hanem az erejével, félelmetes volt, félelmetesen ugrott neki minden fémnek, ami csak a közelébe került. Az eddigi módszerekkel nem tudtuk tesztelni, így egy csarnokdarut és egy raklapnyi összekötözött dúclábat használtunk, de ez is csak a félelmünket erősítette. A fordulatot az első horgászat hozta meg, egy meddő részre mentünk el, de minden dobásnál fogtunk valamit és a vízben teljesen kezelhető lett a 400kg-os mágnes, betörtük és kiérdemelte, hogy a felszerelésünk egy alapdarabja legyen. A tartóerőn kívül a mágneseknek két fajtájuk létezik, az „átmenős csavaros” és a „menetes nyakkal” ellátott. A kis és a közepes kategóriában nincsen akkora jelentősége melyiket használjuk, de a nagy és extrémnél már számottevő, az „átmenős” a csavar biztosabban tartja a neodímium magot a fémtokban.

Mielőtt kiválasztjuk és megvesszük a horgász mágnesünket, néhány szempontot érdemes figyelembe venni:

-Milyen vízen fogjuk használni?

-Milyen vastag az iszapréteg?

-Mennyire akadós a terep? -Mekkora tárgyak lehetnek ott? -Mennyien horgásztak már ott?

Ha ezeket átgondoltuk akkor biztosan a legjobb, legmegfelelőbb mágnest fogjuk megtalálni, ezzel növeljük a fogási esélyeinket.


Üdvözlettel:

Erik&Dávid

3082 megtekintés
0
  • Facebook Social Icon